Gola

Detta har varit en bra dag, med fyra timmars presentation av GRI for tva olika produktionsenheter. Padubidri dar jag ar tror jag ar Indiens storsta vindkraftsverkskomponentstillverkningsanlaggning - sug pa den! - och det ar mycket, mycket folk har. Imorgon blir det workshop och bestamma rapporteringsindikatorer. Later trist kanske, men det ar roligt och jag ar ansvarig. Det ar roligt med ansvar, jag kanner hur jag vaxer.

En sak som ar mindre het ar att jag ar riktigt risig i magen. Detta ar inte att skamta med, eftersom jag imorgon har en femton timmars bussresa, pa buss utan toa, framfor mig. Det funkar liksom inte att vara dalig i magen. Av nagon anledning har jag bara blivit dalig i magen dagen innan jag ska ut pa langresa tillbaka till Pune, jag vet inte varfor. Jag hoppas bara det ordnar sig, och att jag mar battre imorgon. Annars ar ju min nyarsresa i fara ocksa - jag tanker inte dra till Goa med en miljard andra manniskor om jag ar trott och seg och uttorkad. Da ligger jag hellre pa sofflocket och sparar mina semesterdagar till nagot battre dyker upp. Och Goa finns alltid kvar.

Sommar, sommar och sol

Da ar jag framme i Padubidri. 15 timmars bussresa gar forvanansvart fort, trots att jag nog vaknade tio ganger inatt. Ibland ar vagarna inte helt bra, om man sager sa.

Karnataka ar otroligt fint. Naturskont, som man brukar saga. Kokosnotspalmer overallt, tat vegetation, uppbrutet av breda floder och kanaler med sma trabatar. Varmt, over 30 grader i skuggan. Det blir nog manga fina bilder harifran, jag ska forsoka fa min kollega Govind som ar ansvarig for vistelsen att ta med mig ut och fiska eller nat, det vore grymt. Vi far se :)

Ibland ar det battre dar man ar.

Jag hade en kanonkvall igar, knappt en enda sekund langtade jag hem. Bandet var kanonbra, maten perfekt och olen kall - precis som det ska vara :) Samma sak kan inte sagas om min kollega fran Polen, som fick akut hemlangtan och akte hem och madde skitdaligt. Sa kan det ga, jag forstar honom verkligen - han har flickvan hemma som han saknar valdigt mycket. Jag far samma sak, en gang i veckan eller sa, ett par minuter med blanka ogon innan jag ar mig sjalv igen. Det kommer vara sa, jag har forlikat mig med det. Jag traffade iallafall massa trevliga manniskor igar och gjorde mig nya bekanta, som verkar riktigt trevliga och som kanner massor av andra manniskor - mer folk och mer aktivitet :)
Jag hoppas ni alla hade en underbar julafton, att maten var god och att klapparna fina. Nu aker jag till Padubidri och njuter av lite mer solsken :)

Gewd jewl

Pojkar och flickor, unga och gamla, det har blivit dags att saga GOD JUL!
Dagen startade pa varsta mojliga satt - mitt mobilnummer har blivit avstangt pa grund av att nagon pa Airtel antingen varit ordentligt lat eller en ordentlig klapare, och misslyckats med att fa in mina papper. Sa mitt telefonnummer funkar inte just nu, och lar inte funka pa ett tag, om jag ens orkar fixa det. Det gar iallafall inte ringa eller sms:a, sa jag sager det direkt. Men sen var feeka, och da hade mina fantastiska kollegor med sig en (nagot forsenad) fodelsedagstarta! Underbart, dagen var raddad.
Mycket till julstamning ar det inte, och det ar ju jobb idag, imorgon, alla mellandagar, nyarsafton och nyarsdagen, inte som hemma direkt nar allt bara stannar upp, men jag trivs ganska bra anda. Idag oppnar jag min julklapp som jag sparat - den andra pasen lakrits jag fick av Seema - och njuter. Sen ar det dags for Hard Rock cafe. Jag kommer vara pa skype runt 7 svensk tid ikvall, sa alla som vill prata - lagg till mig pa [email protected] sa sager vi god jul. Ju fler desto roligare :)
Ha det bra i kylan, och god jul.

Perkele

Jag har suttit och spanat lite pa Amazons e-boklasare Kindle, en smidig liten sak som verkar perfekt for att ta med sig massor av bocker, pdfer och annat lasbart. For 2000 kronor ar det fortfarande svart att motivera, men jag har surfat runt lite pa den och den verkar verkligen trevlig att anvanda. Nyfiken som jag ar kollade jag upp tackningen for att anvanda nerladdningstjansten av nya bocker, och det ser ju bra ut i Sverige. Det som fick mig att nastan skratta hogt ar dock tackningen i vart grannland i oster - tydligen antas det att man har battre saker (las: dricka sprit och slass med kniv) an att lasa i Finland...
http://client0.cellmaps.com/tabs.html#cellmaps_intl_tab

Bl3H

OK. Detta kan vara den langsammaste dagen i mitt liv. Jag far ingenting gjort, ingenting hander som jag kan svara pa, och ingen motivation. Det ar inte heller att jag inte har att gora, det bara...gar inte. Men sa ar det val ibland, och da far man forsoka hitta skitsysslor att gora. Jag har 50 checkar att skriva, det kommer ta en stund...
I sondags morse var vi pa bio och sag Avatar. Inga konstigheter, in och satta sig, men sen...Helt plotsligt var det dags att stalla sig upp for nationalsangen. Pa bio. Och ingen tycker det ar konstigt. Personligen hade jag lite svart att se kopplingen, men men, vi tar seden dit vi kommer :) Filmen var i 3D och ganska ball men valdigt dalig. En typisk biofilm, som jag anda rekommenderar er att ga och se pa bio.

Now here's a little song I wrote

Ojoj..Mycket att beratta.

I morse var jag i en SOS-barnby har i Pune. 20 hus med tio barn i varje, i ett fint och lugnt omrade. Det var faktiskt bland det basta jag sett i Pune, och barnen dar levde valdigt mycket battre an de pa gatan. Vill ni ge pengar till valgorenhet, ge till SOS barnbyar, arligt. Slang inte ivag pengar som kan ga till vad som helst i Roda korset eller Amnesty eller nat, hitta ett fosterbarn. Jag kan aka och valja ett at er :)
Pa vagen hem hittade jag, som vanligt, en riktig hal typ till rickshawforare. Denna gang hade jag den stora aran att bli parkerad pa bensinmacken, utan att bli tillfragad, medan han tankade. Det basta - att taxametern fortfarande gick. Det ar sa man gor affarer. Givetvis forsokte han aven att blasa mig pa kostnaden, men vid det har laget ar jag sa luttrad att jag inte gar pa vad som helst.
Jag kom just tillbaka fran ceremoni/gruppsamtal om maratonupplevelsen. Har racker det inte att skaka hand och saga bra gjort och dela ut diplom - det hade satts ihop film med bilder, musik, och inte mindre an fem personer skulle dela med sig av sina erfarenheter. Ratt...mastigt om ni fragar mig, med tanke pa att de flesta knallade tre-fyra kilometer. Men ibland ar prioriteringarna som dom ar, och tydligen ar det en ENORM bedrift att springa 10 km i Indien. Michal som sprang 21 km ar numera nagon form av halsoguru/husgud pa omradet.

Feeka

Nu ar det bokat och klart, den 25:e aker jag till Padubidri pa studiebesok. Padubidri ligger pa vastkusten, soder om Bombay, och Annu som sitter bredvid mig sager att Udupi ar varldskant for sin goda mat. Sa fyra dagar dar ska man val overleva... :) Det enda lite trista, men det ar som vanligt har, ar att resan tar 13 timmar. I buss. Utan AC. Det kan bli svettigt, i ordets ratta bemarkelse. Sen kommer jag hem morgonen den 30:e, och pa kvallen ar det dags for atta timmar buss till Goa. Men resa ar ratt slappt anda, man sover latt och gott om tid att lasa. Av nagon anledning ar indiska bussar mycket lattare att sova pa; svenska bussar ar hopplosa. Hur som helst forvantar jag mig en riktigt bra resa, och en chans att fa kanna pa maten och havet innan det ar dags for Goa!
Det kanns just nu valdigt skont att slippa stoket som ar jul hemma, med forpliktelser och resor och fixa presenter och allt. Nu far jag gora precis vad jag ville bade pa jul och nyar, jag gor det i sol och varme istallet for minusgrader och snostorm, och har det allmant skont!
Jag har lart mina kollegor det forsta svenska ordet, och vilket ord ar battre att lara ut an det mesta svenska som finns - fika. Och nu ar klockan dags for fika.

Jebus lider med er

Are vare gud i hojden! Fran och med april kommer jag vara ledig varannan lordag. Ja, det ar fortfarande tva jobblordagar, men det ar STOR skillnad pa helt ledig helg och jobba en dag, det vet ni som haft hederliga extrajobb och inte bara curlat runt pa rakmackehalt foraldrahemsgolv tills ni fatt 9-5-kontorsjobb.
Mamma berattade just att det var 20 minus i Varmland i morse. 20 minus. Jag har 25 plus. Det ar 45 graders skillnad. Nej, detta ar inte en mattelektion, men det ar stor skillnad. San information ar VALDIGT bra nar man drabbas av hemlangtan. 20 minus, fy f*n!

Njae, kanske inte

Tele2, det har ar val anda inte helt ok...

Bullfest

Jag ar valdigt stolt over mig sjalv, for jag har borjat ata frukost pa mornarna. Ni som kanner mig vet att jag val inte inmundigat foda regelbundet innan nio pa morgonen de senaste tio eller sa aren. Men nu ar jag valdigt duktig och snoozar inte tva timmar och gar upp 7.30 och ater riktig frukost. Inte kruskakli och broccoliavkok, utan GI-fientligt vitt brod, men jag kanner att jag mar riktigt bra av det. Lunch borjar inte serveras forran 12.30 har pa kontoret, sa det blir sent med forsta maten om jag inte ater frukost.
Och idag hade brodet moglat. Ingen frukost fanns tillganglig, forutom en halv honungsmelon. Och jag ar jattehungrig, och jattetrott. Och en hel timme till lunch.
Nu ar bussbiljetten till Goa helt bokad :)

Aaaaaaaaaahhh jeeeeeeeeee...

Chefen ar tillbaka fran Kopenhamn. Hon hade med sig lakrits. Jag kan aka till Goa over nyar.
Ordningen ar aterstalld.
Dags att ga hem och ata den basta lakrits jag nansin atit..

Prut...?

OK, man ska ju inte skamta om sant har saklart, men manga i Indien har roliga namn. Valdigt roliga namn. Jag har just suttit i mote med en man vars namn ar...Pruthviraj Prataprao Hande. Arligt - det ar kul hur man an ser pa det :)

Wearing the inside out

OK, nu borjar det rulla pa. Har just mailat chefen for Suzlon i Australien och chefen i Kina for att diskutera GRI. Det ar skont hur mycket fortroende vi far; en "vanlig" anstalld har skulle nog inte fa for sig en san sak. A andra sidan sa ska ju detta ligga pa hogsta niva, sa det finns val ingen egentlig anledning att dansa runt amnet heller. Implementing daremot ar en lite annan sak i Indien an i Sverige om vi sager sa, det snackas en hel del mer har...Men man lar sig, sakta men sakert. Det ar bra talamodstraning om inte annat :)
Dessutom ar jag glad att jag just fatt Google Chrome installerat pa datorn, istallet for Internet Explorer 6 fran 1862 eller darikring. Kanns lite mer high-tech nu. Jag kanner att jag inom ett par dagar kommer ta det slutgiltiga beslutet om det ska bli en internetuppkoppling hemma. Vad tycker ni?

Aaah jee..

OK, dags att dra till Hard Rock och lamna in ansokan - hall tummarna!
Och Burger King-middag saklart..

How does time fly

Gamla goda mandag! Fast jag var faktiskt pa kontoret igar...Hade lagom trakigt hemma, sa jag tittade in har i en timme ungefar och skrev min ansokan till Hard Rock Cafe. Lagom nojd; den far duga.

Lordagskvallen spenderas pa ett stalle vid namn High Spirits. Mycket schysst stalle, med mycket folk och bra musik, och folk jag faktiskt kande! Allt slutade med att jag akte med nagra trevliga unga damer till en restaurang, och sen vidare pa efterfest. Eftersom High Spirits ligger ganska nara dar jag bor, hade jag tagit cykeln dit. Nar det var dags att aka hem, runt halv fyra pa morgonen vilket far klassas som ratt sent med tanke pa att forsta stallet stangde vid midnatt, fick jag som tur var skjuts till cykeln - hon som korde bilen bodde i nan form av stort fint rikemanshus halvt pa vagen. Jag ar ratt glad att vagarna i Indien ar tomma pa natten.. :P Den basta biten kom nar jag alls inte kande igen mig, och cyklade samma 500 meter fram och tillbaka tre ganger, lika saker varje gang pa att jag var pa vag at fel hall. Jag var sjalvklart pa ratt vag, och allt ordnade sig.

Fodelsedagsfest for Olga from Ukraine pa lordag, fick just inbjudan. Var? High Spirits...

Sa har ser det ut utanfor fonstret pa kontoret. I december :)



Min gode van Anup och jag pa Hard Rock. Anup ar pa jakt efter utbildning utanfor Indien, och jag har bedrivit kampanj for KTH eller Chalmers - vi far se vad som hander. Jag lockar med gratis utbildning och vackra kvinnor och billig ol, men det ar an sa lange oklart ifall han skulle overleva en svensk vinter...

Om man inte har jobb...

Det ar sa gulligt att jag maste dela med mig. Varje morgon nar man kommer in pa toaletten pa jobbet, sa har den som ar ansvarig vikt in hornen pa anden pa toapappret pa rullen. Sannerligen en vettig arbetsuppgift som det ar vart att betala nagon lon for!

Varde rock

Godmorgon kara lasare.

Lordag, och jobb. Imorse hade jag faktiskt valdigt garna sovit vidare. Jag och Anup var pa Hard Rock Cafe, och att vistas i en sa inspirerande omgivning, tillsammans med en long island ice tea, gjorde mig pa otroligt bra humor. Jag hade en kanonkvall helt enkelt, Hard Rock Cafe Pune ar mycket trevligare an det i Stockholm; mer roliga saker att titta pa framfor allt. Tyvarr stanger stallet 23.00, men det verkar ga bra att sitta kvar ganska lange. Inte som hemma i Sverige nar vakterna slar pa ljuset och petar pa en med batongen att meddelar att det minsann ar dags att ga nagon annanstans.

Innan vi var klara kande jag en stor motivation att gora nagot jag formodligen aldrig hade gjort hemma, och kanske inte utan en long island ice tea i kroppen heller - leta upp chefen pa stallet och erbjuda mina tjanster som plattvandare, eller DJ som det heter pa svenska. Sagt och gjort, jag letade upp mannen, skakade hand, berattade vad jag gjorde i Pune och talade rakt och arligt fran hjartat om min passion for langharig musik. Han ville se ett CV och sa att man ska ha CD-skivor med sjalv - inga problem sa jag. Da sa han att det finns en oppning. Detta ar ju givetvis inte for pengarna, eller for att ha pa ett CV, utan for att det verkar grymt roligt att spela musik pa ett sa legendariskt stalle for oss rocklyssnare. Vi far se hur det gar :)

Jag tankte bjuda pa lite bilder idag, sa hall till godo!

Min deluxus-sang bestaende av inte mindre an tre madrasser. Notera vad min syster sa karleksfullt kallar "singelgropen" i mitten - denna singelgrop dok dock upp efter cirka tre dagars anvandning, och har ungefar tva decimeter djup... Tecken pa att man ar hardcore-singel kanske, nar man har den effekten pa en ny sang?


Detta ar min lilla myshorna i lagenheten. Den ar numera kompletterad av ett par sma laptophogtalare, och har egentligen allt jag behover - dator, hogtalare, gitarr, gitarrforstarkare, och nagra kuddar. Som sagt, vi har inte sarskilt mycket mobler, men det har ingen i Indien - less is more verkar vara devisen. Det gar snabbt att inse hur lite mobler och saker och prylar man egentligen behover - jag har ju anda prylsamlat ganska mycket...


Detta ar typisk indisk slum, denna plats ligger vid en av de storre infarterna till centrala Pune. Det ar lite svart att se, men vattenkanten ar fullstandigt belamrad med sopor, och sa ser det ut nastan overallt dar det finns slum. Overallt ar dock gront, vilket ar tur..


Detta ar utsikten fran min balkong klockan atta pa morgonen. Det ar alltid ganska disigt har innan solen helt har gatt upp, det ar alltsa inte bara fororeningar.


Utsikt fran balkongen 2.

He had a lot of nothing to say

Gud.va.trist.det.ar.idag. Jag har jobbat i fyra timmar pa EN A4-sida text, utan att det blir bra. Det varsta ar att jag just inte har nagon sidogrej att gora istallet, utan det ar detta som galler. Jaja, snart klar. Kanner mig anda laddad infor ikvall, det blir Hard Rock Cafe, och denna gang verkar det som att det antligen blir av! Och har raggat upp en fodelsefest imorgon med lite vasterlanningar, kan bli trevligt!

IPK FTW

Sitter och laser instruktioner for hur man far ett 'PAN card', typ skattekort, pa den statliga indiska skattemyndighetens hemsida, och foljande fraga dyker upp:

"25. Who can apply on behalf of non-resident, minor, lunatic, idiot, and court of wards?"

Ar det inte skont med lite klarsprak ibland? :)

Drivved

Inatt vaknade jag kvart i tre, gnuggade mig instinktivt i ogonen...Och insag att jag just gnuggat ur ena linsen. Detta ar normalt sett inga problem, bara upp och ta ut den och satta in den pa morgonen, men det finns ett litet problem just har: vi har fortfarande inga speglar i lagenheten. Detta betydde upp, pa med klader, hela tiden med en hand under ogat ifall linsen skulle trilla ur, tvatta handerna, ut i hallen, fixa vatten (INTE indiskt kranvatten!) och sen ut i trapphuset. Det finns namligen en spegel i hissen. Att medelst toapapper for att torka fingrarna, flaskvatten, och en kudde att lagga for att stoppa hissens dorrar fran att aka stangas och skicka ner hissen (vi bor pa tionde vaningen) lyckas pilla ut en lins och sen fa in den igen maste jag saga faktiskt ar ratt bra.


They call me mello-yello

Sista tva timmarna av dagen gick at till mote. Ganska skont, cykla ivag och kopa vattenmelon pa vagen, sadar. Och fa en ny natadapter till gitarrforstarkaren - gratis! Dom ar sjukt trevliga mot mig i musikbutiken, jag har ju kopt en egen elgitarr och fatt en akustisk sald, sa dom har val forstatt min kop-potential :) Hursomhelst bjod dom pa en ny adapter for 400 rupees, vilket med min lon faktiskt ar ratt sa mycket pengar. Riktigt schysst!

Nar jag kom hem var det vatten pa golvet i hela koket. Stromavbrott hela dagen. Jag satte mig pa balkongen och laste tills det blev for morkt, sen stack jag till jobbet istallet for att fa lite jobbat. Kan ju lika garna passa pa. Hela omradet hade stromavbrott, och det ar ju nanting ganska haftigt nar stora byggnadskomplex ar helt morka. Nar saker och ting inte vill som dom ska, da har man inte mycket att satta emot.

Nu far jag SMS om att det funkar igen dock. Ska nog hem och ata lite mer vattenmelon...

So won't you tell me what to do with me

OK. nu ar det gjort. Det jag glomt bort i flera manader, och det kanns riktigt, riktigt dumt. I all uppstandelse och lattnad kring att vara klar med uppsatsen glomde jag skicka over materialet till ett av foretagen! Nu ar det iallafall gjort. Kapitlet ar slut, boken ar klar. For gott, hoppas jag. Pa riktigt. Konstigt det dar, det handlade bara om att skicka over fardiga versioner, anda viskade en rost i mig att naaa, skjut upp det lite...DUMMA UPPSATS.

Idag ska jag pa mote och se om jag kan bli projektledare for ett projekt som innefattar utbildning och attitydforandring kling klimatforandringar for alla har pa kontorscampuset, nagra tusen manniskor. Vore grymt roligt att fa gora det. Det handlar om att anvanda film som medium, och har pa campus finns massa tv-skarmar och en mindre biosalong, sa det kan nog bli riktigt intressant. Andra delen av projektet ar att hjalpa utsatta kvinnor i Punes slum att skapa en egen inkomst genom att forandra attityden mot kvinnor genom filmer. Kvinnors situation i Indien ar, milt uttryckt, beklaglig, sarskilt i de fattigare omradena. Ett mycket bra projekt.

Information highway

Hittade en valdigt bra sida med information om klockan och vadret i Pune:

http://www.worldtimeserver.com/weather_in_IN.aspx?forecastid=INXX0102


The next episode

Satan va skrivsugen jag ar...

Har pa nya kontoret finns manga regler, och en av reglerna ar dum bortom alla granser. Man far bara dricka te och kaffe i pantryt, och far inte ta med nagra koppar darifran. Vid varje pantry jobbar en kille vars enda jobb ar att halla rent en kaffemaskin, ett bord och en diskbank. Man kan tycka att utokade befogenheter och tjanstebeskrivning i form av "ga en vanda ibland och kolla om det star massa skitiga koppar och isafall kanske torka lite rent" inte skulle doda, men nej, sa funkar det inte. Darfor star det nu en person i pentryt och forbjuder de 50 vuxna manniskorna som jobbar pa denna avdelning att bara en kaffekopp 20 meter for att dricka vid arbetsplatsen och saledes fa mer utrattat under arbetstid.

Inte konstigt att det maste jobbas lordagar...

En fin grans

Jag har insett att jag minns valdigt manga drommar just nu. I princip varje morgon jag vaknar minns jag vad jag dromt; ofta valdigt starka, kanslosamma drommar. Av nagon anledning ar dom flesta av dessa drommar sorgliga pa nagot satt - saknad, forlust, eller kanslan att jag gjort nagot jag inte borde. Far jag tolka sjalv tror jag det handlar om att mitt nya liv sa langt hemifran gor att min hjarna pa natterna har mer tid att behandla och bearbeta allt och alla jag faktiskt saknar hemifran. Jag mar inte daligt av det, eller kanner mig nere varken pa morgon eller resten av dagen, men det ar valdigt ovant att minnas sa manga drommar.

Igar kvall, pa vag hem fran stan, hamnade jag mitt i ett indiskt brollopstag. Underbart kaos. Langst bak en stor vagn med stora gudafigurer, ungefar som en quarnevalsvagn men med andra figurer. Darefter 10 man med enorma trummor. En jeep med fastspanda hogtalare som fullstandigt dundrade musik. Fyra kameler, barandes fyra barn var. Och langst fram, och anledningen till att processionen stannat upp, en fullstandig haxkittel av fyrverkerier och smallare pa backen. I sakert fem minuter small det, och nar det blev tyst var det dags att for hela sallskapet, 250 personer eller sa, att rora sig vidare. Jag log, brett.

Min underbara syster har fatt ett nytt jobb. Jag ar otroligt glad for hennes skull, och sager BRA JOBBAT! Hoppas det blir roligt :) Kanske man ska mellanlanda i Karlstad nar man kommer hem trots allt, acklimatisera sig...

Pariah

15.00 skulle jag suttit ner for mycket viktigt mote med chefen. 15.45, och ingen chef har. Frustrerande. Nu kan jag inte ga vidare med storre delen av mitt arbete, jag kan inte planera jul och nyar eftersom jag inte vet nar jag ska ivag och besoka vindkraftspark...

Camel jockey! Bakom mig sitter Kishans, som ansvarar for Suzlon Foundations arbete i Jaisalmer, dotter.



Detta moter mig varje morgon pa vag till jobbet. Ganska trevligt maste jag saga.


Pix pix

OK, da har det tekniska lost sig.

Jag ger er...Indien!



Ja, turistigare blir det val inte.. :) I Jaisalmer, dar det ar VALDIGT mycket kor pa gatorna.



Lunch / mellanmal / middag



Sidogata i Jaisalmer. Andra sidan gatan hade en oppen rannsten dar det stod ett par grisar hela dagarna och slaskade, ganska roligt att se faktiskt.



Posin' in the desert...



Jag tyckte om oknen. Verkligen. Vackert pa det karga sattet.



Vi besokte en plats dar en stor by tidigare statt, allt handmurat av sten (Jaisalmer ar kant for sin gula sten och marmor). Historien sager att Rajan av Jaisalmer blev foralskad i en av de unga kvinnorna i byn, 200 ar sedan, men nar han forvagrades henne lat han riva hela byn.



OK, sag just att man kan gora bilderna storre! Fran och med nu, orkar inte gora om dom andra...Samma by som forra bilden.



Kameler verkar allmant ganska griniga och egna, men dessa var uppenbarligen linslusar. Stod bredvid vagen och tuggade pa nan taggig buske; mina forsta kameler, sa jag var valdigt, valdigt tvungen att fotografera.



En vanlig by utanfor Jaisalmer. Suzlon Foundation driver ett antal projekt i omradet, varav ett handlar om djurvaccinering. Denna dag hade ett antal get- och faraherdar fran olika delar av byn och dess bosattningar samlats for att fa vaccin till djuren. Allt i allt var dar nog runt 1000 far och getter, och sk*t OVERALLT pa backen..



Aven jag fick vara med och leka doktor; har vaccinerar jag ett far mot nan form av parasit. Ratt roligt att ha fatt vara med om en san sak som detta :)



Mer bilder kommer lite senare, lite maste man ju suktas!

Angaende att inte dra for stora vaxlar

Igar hade denna blogg 18 unika besokare. Det klassar jag som valdigt bra maste jag saga, och roligt att folk laser! Det kommer bli annu battre med bilder, jag loooovar. Kurvan pekar stadigt uppat - det finns en statistiklank man kan kolla for bloggarna med antal unika och antalet totala sidvisningar. 18 igar alltsa, ett bra resultat, som dock overskuggas av lordagens siffra: 3 unika besokare. Jag far nog vanta en liten stund med att kalla den sexfaldigt okade frekvensen for statistiskt sakerstalld :)

Allt jag vill ha till jul ar..

OK, man maste ha administratorsrattigheter i windows for att fa komma at en kamera...Lite ruttet. Men jag jobbar pa det. Efter gardagens hemlangtan - eller, snarare, langtan efter alla manniskor hemma - kanns det battre. Jag forestaller mig att det kommer vara sadar; det kommer i vagor med hemlangtan och saknad av att prata svenska, och vannerna hemma, och svensk mat, och svenska saker...Men det ordnar sig :) Det enda jag ar lite irriterad pa nu, om vi ska saga sa, ar att hon jag delar lagenhet med sa fort hon kommer hem bara stanger in sig pa sitt rum, vrider om laset (som om jag bara skulle klampa in, ratt dalig stil av henne faktiskt), och sen inte visar sig pa hela kvallen. Det ar trist.

Igar var jag och bytte den daliga batteriladdaren jag skaffat efter att natadaptern till PODen som jag har nar jag spelar gitarr gatt sonder, eller helt enkelt inte vill funka. Funderar pa om jag ska skaffa en ny batteriladdare, eller luska i en ny natadapter. Jag ar bara sa trott pa att kopa saker. Saljaren i butiken iaf var en riktig skojare, och lyckades klacka ur sig ungefar fem logner om saken han salt mig i fraga pa fem minuter, sa till slut trottnade jag och blev riktigt otrevlig och till slut gav han mig pengarna tillbaka. Jag insag efterat att det var forsta gangen jag varit en riktigt otrevlig konsument, en san man salt saker till sjalv och som man verkligen avskyr. Daremot ar det sant att ar man otrevlig nog, och befinner sig i en butik dit man aldrig behover komma tillbaka, sa funkar det att vara otrevlig faktiskt eftersom till slut trottnar nastan alla saljare pa stahejet. Jaja, det loser sig. Vill bara aldrig kopa en sak till i mitt liv i Indien kanns det som. Dock behover jag nog sma datorhogtalare, gar inte spela gitarr till musik med dom inbyggda..Mer prylar!

Henrik of Nazareth

Laste just en nyhetsartikel pa DN om ett fenomen som arligt talar acklar mig: att gora sig av med fast personal for att ersatta personalstyrkan med bemanningsbolagsanstallda. Inte bara ar det vidrigt for den anstalla i form av dalig anstallningstrygghet, enorma problem att fa banklan (hur ska man fa det pa en projektanstallning?), hur kan foretagen sjalva inte forsta dels att lonekostnaderna gar upp enormt, men framforallt - gissa hur trogen personal man har, som kan vara sparkade over natten? Det ar klart att det finns problem med LAS etc., och att vissa foretag verkligen fastnar med daliga anstallda, men arligt talat, rekryterar man bra nog sa ska det val inte vara ett ooverstigligt problem?

Usch for bemanningsinkvisitionen.

Jag tror jag ska spela gitarr pa julafton, vi ska sjunga lite sanger. Bast att lara sig nagra.

Ifall ni undrar forresten: jag jobbar pa julafton. Juldagen. Annandagen. Alla mellandagar. Nyarsafton. Nyarsdagen. Har funkar det lite annorlunda. Dock gar det rykten om att varannan lordag ska bli halvdag - stora framsteg!
Funderar pa att be chefen om fa ta ut en ledighetsdag i manaden en lordag, sa att iallafall en helg varje manad ar helhelg utan jobb.


Spanish Inquisition

Tack for alla kommentarer pa foregaende inlagg om den mycket annorlunda elektriska varlden har. Jag kan med noje beratta att sedan sist har jag lyckats inforskaffa en kameraladdare som nu funkar, vilket betyder att snart kan det komma upp lite BILDER! Yes sir. Dags att borja fota denna underbara, galna varld.

Det ar femte december, ute skiner solen, det ar 20 grader varmt. Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva det, mer an att det ar sa otroligt...skont. Det gar liksom inte vara arg eller ledsen eller sur nar solen skiner och det varmt, det ar sant. Daremot finns vissa frustrerande element i Indien. Polismyndigheten ar ett sadant. Igar var jag for att registrera mitt visum, nagot jag maste gora for att fa ett bankkonto genom jobbet sa att jag kan fa lon.
Poliskontoret ar kaos. Det ar folk PRECIS OVERALLT, och alla utlanningar stor for att registrera sina visum forst vid fyra datorer fran stenaldern som tar typ 20 minuter per visum. Sen ar det sta i ko, eller vad man nu ska kalla det, for att fa sina dokument scannade. Vi snackar alltsa inte bara pass, utan det ar papper pa i princip ALLT: kopia pa passbild, visum, inresestampel, anstallningskontrakt, hyreskontrakt (!), foto... Nar det ar scannat ar det bara stalla sig i nasta ko och vanta snallt pa att nagon ska ga igenom papprena manuellt och saga OK. Att koa i Indien innebar inte att som i Sverige stalla sig i en prydlig lag, no sirree; har ar det djungelns lag som rader. Eftersom jag ar en i allmanhet ganska skrupelfri manniska funkar detta system forvanansvart bra for mig, men for andra mer timida svenskar skulle det nog ta dubbelt sa lang tid, sarskilt eftersom alla pratar otroligt knackig engelska och egentligen inte vill ha dig dar alls. Till slut lyckades jag iallafall fa mina papper scannade och godkanda, sa det enda jag behover gora nu (innan det ar dags for visumforlangningsprocessen om en manad, i minst en manad...) ar att aka och hamta papprena. Den enda lyckan var att jag helt korrekt lyckades overtala fem personer, uppat i rangordningen, att forsta att jag INTE skulle betala straffavgift for att jag registrerat mitt visum for sent. Jag har ett 180-dagarsvisum, och det star klart och tydligt pa engelska och pa hindi pa visumet att att man ska registrera sitt visum inom 14 dagar om man har ett visum som galler LANGRE AN 180 dagar. Detta verkade dock lite svart att forsta for den vanliga tjanstemannen, och till slut fick jag komma in till chefen to plead my case. Han var turligt nog bade laskunnig och resonlig, och jag sparade darmed, helt korrekt, ungefar 1500 rupees. Lite jobbigt dock att resten av personalen inte verkade forsta det, undra hur manga dom lurat pa pengar..

Det gar framat med stormsteg pa jobbet. GRI-projektet jag ar ansvarig for har redan fatt stort genomslag, och snart ar det dags att sitta ner och diskutera fortsattning med nagra affarsomradeschefer som jag behover ha med pa taget. Det mesta spannande ar kanske att jag ska forbereda en presentation som en av hela Suzlongruppens chefer och grundare ska presentera for alla internationella chefer i februari om just hur GRI i Suzlon ska genomforas. En ratt stor ara for en sketen intern, maste sagas. Skont med lite fortroende :)

It's electric

Fortfarande ingen kamera. I sondags var jag och kopte min nya laddare. Vad saljaren inte berattade var att jag behovde en adaptergrej, eftersom laddaren gick pa 125 V och 7 A. Jag kom hem, pluggade in, allt funkade...PANG! Allt blev morkt, och jag tankte att jaha, nu har val allting gatt sonder igen. Dator och harddisk och allt, helt enkelt. Bara satta sig pa flyget hem. Gick ner till vakten vid huset, och till min stora forvaning traskade han ivag till det stora sakringsskapet som sitter vid bottenvaningen, oppnade det (det star olast!) och slog pa strommen till lagenheten. Frid och frojd! Laddaren daremot gick sonder, och jag forberedde mig for en lang strid med saljaren. Garanti i Indien fungerar namligen inte riktigt som i Sverige. Har ar det mesta pa "test guarantee", dvs om det funkar i butiken sa ar det den enda garanti som lamnas. Anup korde ivag mig pa sin motorcykel (Anup ar min granne som har kort mig ungefar tio varv runt Pune for att kopa, hamta och lamna tillbaka och hamta grejer igen), och till min stora forvaning sa saljaren bara att det var lugnt, kom och hamta en ny pa torsdag. Sa imorgon hoppas vi...

En annan elgrej som pajat ar natadaptern till PODen. Den funkar helt enkelt inte, sa nu maste det inforskaffas batteriladdare och laddningsbara batterier. Vill inte kopa en enda pryl till nagonsin...

Och pa tal om elgrejer som inte funkar. Jag har haft i min ago den kanske absolut farligaste eldrivna sak som nagonsin tillverkats. Det ar en liten kokplatta, men sjalva plattan ar bara en tunn metallspiral som sitter i en storre metallstomme och som, nar den satts pa, pa fem sekunder blir livsfarligt rod. Forsta gangen jag anvande den borjade hela plattan ryka, och lacken foll av i stora sjok. Jag var overtygad om att den skulle explodera, sa jag satte mig pa sakert avstand med gitarren i knat och foljde spant handelseforloppet. Den exploderade aldrig, daremot gick spiralen av. In och laga (ni kanner igen det...) och igar var det dags att kora den igen. Gjorde ris, hela grejen sag ut att vara sa varm att den skulle explodera igen, och kabeln jag fick med..ja, den var i princip smalt i andarna, plasten helt forvriden. Helt plotsligt - PANG! - och morkt i lagenheten igen. Jag kommer inte anvanda den plattan igen, det ar ett som ar sakert...

Trog dag idag annars, sitter och vantar pa ett mote jag skulle haft igar egentligen. Men har tar allt en satans tid, och ungefar 75% av chefens tid tycks planeras pa ad hocbasis, vilket innebar att jag som ar van att schemalagga saker och vanta pa min tur just nu har lite problem. Far val lara mig att buffla jag ocksa, sa att mina grejer far lite prioritet ocksa.


5 pm madness

Ju mer "etablerad" tillvaron blir, desto oftare glommer jag bort att blogga. Det blir ett bra inlagg imorgon, lovar!