All tied up

Imorgon ar tanken att min internetuppkoppling ska borja funka. Ar man utlanning i Indien ar man inte betrodd med nagonting, och maste darfor betala deposition for allting. Att fa ett telefonnummer t.ex. kostar 100 for ett SIM-kort och 4000 i deposition. Uppkopplingen ar helt gratis, forutom 2000 i deposition. MEN - nar jag talade med han som fixade allt pappersarbete (jag fick visa kopia pa pass, kopia pa visum, registreringspapper fran polismyndigheten, lagenhetskontrakt, elrakning, ORIGINALET av passet eftersom kopian tydligen inte gick att lita pa, papper pa att jag har ett bankkonto, och sen min lagenhetskompis bankpapper) sa visade det sig att om man ar ungkarl, da kostar det minsann 500 rupies mer att fa en uppkoppling! Skin tax, pa tva olika satt...

Antligen!

Fredag igen - inte fel! Fast det ar jobb imorgon. Otroligt nog borjar jag dock vanja mig helt vid att arbeta lordagar, kanske for att det helt enkelt inte finns sa mycket att gora har. Ska over till Anup ikvall och spela gitarr, men annars blir det lugnt. Jag ar sa otroligt nojd over hur allt utvecklar sig pa jobbet just nu, och visumet verkar losa sig helt ' jag har fatt tag i en kille som hjalper till med det. Jag rakade droppa for min kollega att jag tyckte dom var 'oindiskt' snabba och professionella, och det fick jag ata upp ordentligt. Kanske lite osmidigt sagt, men man far ha lite insikt i vad som ar sant ocksa.

Ha en bra helg, snart ses vi igen Sverige!

Roplem

Ja, nu verkar det vara problem. Pa riktigt. Nu pastas det fran olika hall att jag INTE kan skaffa ett nytt visum i Sverige, utan maste forlanga i Indien. Detta kraver fyra miljoner olika dokument i tva miljoner kopior styck som ska skickas fem varv runt Indien innan det ar klart. Just nu ar jag valdigt, valdigt nervos. Jag har varit i kontakt med en representant for foretaget som har hand om visumhanteringen som sager att det ar lugnt, det tar 2-3 veckor, men jag ar nervos sa jag kan do just nu. Men det lar ordna sig, detta har tydligen hant forut och har losts. Varva ner, andas...Det fixar sig.
Om tva timmar ska jag presentera GRI-arbetet for hogsta chefen, lite nervos!

Where have all the flowers gone?

Ooh va skont med ledigt. Gora ingenting, ingenting alls. Spela gitarr gor jag. Hittade nan lektion om hur man satter ihop skalor, och antligen fattar jag hur det funkar. Bra grejer alltsa.

Na, ut i solen igen :)

Must have been winter

OK, det har varit daligt med uppdateringar har. Vi har namligen haft team meeting hela veckan, och saledes har datortillgangen varit dalig. Team meeting betyder att alla state managers (jag orkar inte ens forsoka oversatta) kommer till Pune, traffas och berattar om sitt arbete. Jag har knappt sagt nagonting - 30 minuters presentation om GRI var val ungefar vad jag bidrog med, samt forstklassig tidsplanering vilket behovdes i detta sallskap, men nu ar det over. Just nu sitter jag pa jobbet dock, eftersom jag just har bokat min resa hem :)

Jag behover ju nytt visum, och kande helt enkelt att det skulle vara skont att aka hem nagra veckor. Jag kommer hem pa kvallen torsdagen 11 mars, och aker igen 30 mars, sa tva och en halv vecka i Sverige. Kanns riktigt, riktigt skont! Det blir val ungefar en vecka i Varmland, ta det lugnt och traffa slakt och allt det dar, och sen tillbaka till Stockholm. Fylla harddisken med musik och film, och packa vaskan full med lakrits :) Har ordnat sa jag kan jobba pa Kraft & Kultur extra ocksa, sa tjana in resekostnaden borde vara lugnt. Folk ar ju anda upptagna pa dagarna.
Happy camper :)

Doooo eeeet

OK. 13 timmar pa jobbet. Det borjar bli lage att ga hem tycker jag nog. Ska bara fa ivag mitt CV till Suzlons senior sales manager for Norden, som jag pratat med. Man maste ju ha lite tradar ute...

Jump on board

Oj oj...Jag trodde det skulle bli en lugn helg i Pune eller fest i Bombay. Istallet hade jag fem minuter pa mig att bestamma mig, efter att jag kommit till kontoret i fredags morse, om jag skulle aka med till Dhule over helgen istallet. Det blev Dhule, och nu har jag antligen fatt tag pa en dator for att kunna kolla mailen. Det blir en mastodonuppdatering snart, kanner att jag har sa mycket att skriva nu.

Gotta be somebody's blues

Dags for 15 timmars buss snart igen. Idag ar kontoret helt tomt eftersom det ar ledig dag, men jag jobbar och belonas istallet med en ledig lordag. Inte helt fel. Planen for helgen ar att aka till Bombay, jag har blivit medbjuden av Michal pa middag pa polska konsulatet, vilket later riktigt intressant. Sen blir det sightseeing i Bombay resten av sondagen formodligen. Men inget ar bestamt an, jag kanske kor en lugn helg i Pune istallet.

Denna vecka har jag bott i Suzlons gasthus har i Padubidri. Att bo i gasthus ar ungefar likstallt med att vara slavagare, eftersom det i husen jobbar ett par personer vars enda uppgift ar att serva gasterna. Detta betyder att jag far klader tvattade och strykta, allt stadat, jag far te och tidning och mat nar jag ber om det, och blir kallad 'sir' ungefar 100 ganger om dagen. Det ar, milt uttryckt, ganska konstigt. Och arligt talat ar det inte helt bekvamt heller. Inte bara fysiskt bekvamt, utan mentalt. Det ar nagot som kanns fundamentalt fel med att bli uppassad pa pa detta satt, hela principen om lika manniskovarde kanns rubbad. A andra sidan, dessa killar ar anstallda och avlonade for att gora detta jobb, och skulle dom inte gora det skulle dom kanske vara arbetslosa eller ha samre betalt, sa helt daligt ar det ju inte ur ett samhalleligt perspektiv. Men konstigt ar det.

Om tva manader gar mitt visum ut, och jag har fortfarande inte ansokt om forlangning. Detta kan innebara enorma problem i Indien, eftersom saker och ting tar tid pa ett satt som inte gar att forsta riktigt. (Om man nu inte befunnit sig i svenska vardsystemet och behovt specialistremiss och fatt en...sex manader senare. For akuta symptom. Ni som behover veta vet :) ) Nar polisen sager en manad sa tar det tre manader. Darfor star jag i valet och kvalet om jag forsoka ansoka om visum och se vad som hander, eller helt enkelt strunta i det och aka hem ett par veckor och traffa nara och kara. Det vore otroligt skont. Det som talar emot ar att det nog skulle ga pa totalt runt 10000, med resa och nytt visum och sen allt som ska betalas i Sverige, och det ar pengar jag grymt garna hellre spenderar pa resor eller liknande i Indien. A andra sidan kanske det ar nodvandigt att atervanda hem ett tag for att behalla det som finns kvar av vettet :)

Bortom horisonten

35 grader i skuggan, kokosnotspalmer utanfor kontoret - jag ar tillbaka i Padubidri. Denna gang ar det sista utbildningen i GRI-rapportering, och hittills gar det valdigt bra. Det kan dock vara enormt, ENORMT talamodsprovande att arbeta har. Alla sager att dom ar valdigt upptagna, mer upptagna an alla andra, och idag var motet en timme forsenat. Inte helt ok om ni fragar mig, men det ar bara se glad ut och ta det som en ovning i talamod. Imorgon ar det dags igen, och da FAR det inte vara forsenat for det ar sa mycket att ga igenom. Men det loser sig, som vanligt.

Jag marker, for min egen del, hur varje dag gor att jag agerar med mer sjalvfortroende och pondus, en otroligt skon kansla. Som en parentes kan namnas att ett litet trick som finns for att se storre och mer sjalvsaker ut - att hoja huvudet och blicken sa att man "tittar over horisonten" - aven har fatt mig att vara mindre spand i axlarna. Jag har varit stel i axlarna i flera ar nu, men jag tror inte bara det har med sangen (och singelgropen, som min syster sa fint uttrycker det) att gora.

Empires fall under the God of November

Usch. Jag har en san dar dag igen. En dag dar nastan inget blir gjort. I arlighetens namn ar det mestadels for att jag vantar pa andra, men det ar anda lagom trist. Men ikvall ar det ordentlig fest, ska bli riktigt roligt att traffa nytt folk ocksa! Borde ta med gitarren, pa senare tid har jag bara spelat "klassiker" som folk kan sjunga till. Man marker snabbt att lite obskyr musik inte direkt far brudarna pa fall, for att uttrycka det snallt ;)
Inte for att jag behover en gitarr for det i och for sig...

Come be my last resort

Jag forsoker lara mig lite hindi. Det ar, av forklarliga skal, riktigt knepigt. Det finns absolut INGENTING som ar gemensamt med de sprak jag ar van vid, och ordfoljden ar helt annorlunda. Men jag krigar pa. Forsoker hitta en larare men det ar svart, sa nu letar jag bocker.
Nar jag kom hit var det i tron att de flesta talar engelska i san utstrackning att det racker. Detta ar inte sant. Man MASTE kunna lite hindi, eller marathi har i Maharashtra, for att klara sig. Vissa, t.ex. rikshawforare, ar ofta valdigt daliga pa engelska, och det duger inte heller att satta en lapp i handerna pa dom for det ar ofta dom inte kan lasa. Aterstar att lara sig spraket. Det ar ju dock grymt roligt att lara sig ett sprak, och varfor inte ett som nastan ingen hemma pratar - vilken konkurrensfordel :) Sen vet man ju inte om man kommer tillbaka hit pa andra affarer, da ar det viktigt att prata spraket...

Utsikt

Sa det blev Supa imorgon istallet. Ska ta med kameran och hoppas pa manga bra bilder!
Jag pa DN att spotpriset under morgonen lag pa 10 kr per kWh. En riktigt stor del av detta gar att skylla pa storbolagen som producerar el. Jag har sagt det forr och sager det igen - vill man tjana pengar ska man aga elnat och producera el, mojligheterna att tjana grova pengar ar enorma. Sen ar det ju ganska stora investeringar som kravs i och for sig.

Floda

Rakna huvuden - det dar ar bara dom som hangde utanfor...
Julstamning i kafeterian.
Jag tankte skriva en uppfoljare till Asne Segerstadsbok, denna ska heta 'Chilipojken i Udupi'. Men det ar en ratt bra bild, det far ni halla med om.
Jag lamnar denna utan kommentar :)

Colossal

Till helgen ar det avskedsfest for Michal som jag var i Goa med. Jag kan inte saga att vi har bazztizzar direkt, men det har anda varit skont att umgas med nagon fran Occidenten som det sa fint heter, med samma vardegrund och installning till livet. Men nu ska han aka hem, det kanns ganska trakigt. Jag ska iallafall inte vara spiknykter pa lordag, och det ska han banne mig inte heller.
Jag skulle egentligen varit pa studiebesok till Supa, en vindkraftspark utanfor Pune, idag. Tyvarr blev det inte av, vilket jag ar ledsen for, for Supa ar otroligt fint dar det ligger uppe pa en bergskam med fantastisk utsikt. Det verkar dock som att jag kommer att fa min beskarda del av utsikt - jag kommer forhoppningsvis dra igang ett projekt som gar ut pa att sammanstalla CSR-arbetet vi gor for alla Suzlons vindkraftsparker. Det luktar ut och turista.

D-Fens

Jag vet inte vad jag ska gora.
I kafeterian har dom borjat spela vad som skulle kunna vara den varsta skiva som nagonsin spelats in. Panflojtscovers pa Boyzonelatar.
Jag kanner pa mig att det blir McDonalds-scenen fran Falling Down ganska snart om dom inte stanger av den...

Rick Tick

Da har det till slut hant - jag har varit inblandad i en krock! Krock borde dock nastan skrivas inom citationstecken, eftersom det knappast var mer an en knuff. Krockar i Indien skulle jag generellt sett saga ar mer eller mindre ofarliga, darfor att hastigheten ar lag och fordonen sma (jag skulle vilja se den som glider runt med en SUV har, snigelfart skulle inte racka for att uttrycka hur langsamt det skulle ga). Jag satt iallafall i en rickshaw som fick bromsa kraftigt, och sen kom en liknande rickshaw bakifran. Alla hoppar ur, tjafs uppstar, men inget storre brak. Lite spannande faktiskt. Handgemang ar ju inte helt ovanligt i detta land.
Det basta dock? Min rickshawforare lat taxametern ga, och ville sen ha betalt for det. Only in India :)

Om jag bara kunde vara som du, fast anda mig sjalv

Jag har borjat lagga till lite mer folk till mitt LinkedIn-konto. Nar jag klickar runt och laser pa vad folk har gjort kanns det arligt talat som att man ar pa sandladeniva. Alla ar expertkonsulter med hundra ars erfarenhet av det ena och det andra systemet och ansvarsomradet. Jag behover satta mig och skriva nagot liknande sjalv, som later lika bra. Jag har ju gjort ganska mycket, jag behover bara fa det att lata lika bra. Jag ska gora ett forsok. Att vara i Indien ett ar och jobba ar ju trots allt mer an de flesta svennebananer hunnit med...

Flicker

Det ar en sorgens dag. Min kokplatta har gatt sonder - igen - och denna gang tog jag beslutat av lata den vila for gott. Nu har vi Seemas gasspis pa plats, sa den tappra krigaren far vila i frid.
Jag haller pa att fa en riktigt elak forkylning. Inte helt bra timing, eftersom jag ska till vindkraftparken Supa pa torsdag, och sen tillbaka till Padubidri i fyra-fem dagar nasta vecka. Det loser sig nog :)
Ang. kommentaren om kastmarke i pannan - om man ar dalig pa att kora scooter och lyckas sla huvudet i styret sa kan sana latt uppsta...

Men prosit

Indier har en sjukt rolig vana. Nar dom nyser, oavsett om nagon stors eller ens ar i narheten, sager dom 'sorry'. Hur vet du det da, undrar ni - om du hort det maste du varit i narheten och personen i fraga sag dig och bad om ursakt. Nej, flera ganger har jag precis kommit runt hornet efter nysningen men innan sorry, eller varit pa andra sidan av en dorr men hort nysningen och ursakten. Det ar faktiskt lite roligt att folk gar och ber om ursakt till andra men for sig sjalva :)
Hittade en bild pa den smatt legendariska kokplattan. 800 grader.

Just can't get enough of that New Year's feeling

Hittade lite fler bilder!
Fransyskan och hennes kille som hjalpte oss i Goa. Det ar inte lakritspipa som roks.
Risfalt pa vagen till Palolem.
En till pa solnedgangen.
Detta ar alltsa var fantastiska sovplats pa nyarsnatten, ganska mysigt va?

It's so easy

OK, dags for lite bilder da!
Jag ska forsoka ta lite mer vardagsbilder ocksa, for det kanns som att vardagen i Indien ar valdigt, valdigt svar att uppskatta om man inte varit har. Men vi borjar med lite nyar :)
Pa scootern pa vag till Palolem.
The money shot...Palolem beach.
Lite karlek maste man ha pa nyarsafton! Arets basta dag ju.

Och ett gott nytt 2010!

Nu var det ju fasligt lange sen jag skrev. Vi satsar pa en stor uppdatering. Jag har FORTFARANDE inte lyckats fixa med bilder - jag har verkligen inte hunnit - men det kommer snart snart snart.
Forst och framst hoppas jag att ni alla hade en fantastisk nyarsafton, och att nyarsloftena ar bra och rimliga. Sjalv satte jag tre stycken:
1. Sluta bita pa naglarna. Extra viktigt har i Indien, eftersom man alltid ar skitig om handerna, och det ar ju faktiskt inte sarskilt trevligt att gora det ens hemma.
2. Trana mer. Jag har ju helt kommit av mig, men nu oppnar snart gymet pa kontoret sa det ska bli bra.
3. Spela mer gitarr. Saklart.
Goa var fantastiskt. Det var valdigt speciellt att aka till en san stor turistort nar man egentligen bara halvt ar turist -OK att jag inte bott har sa lange, men det ar ju anda sa att nu vet jag hur saker och ting funkar, jag kan nagra ord och forstar nar folk forsoker blasa mig och nar dom ar arliga. Men det var forsta gangen pa riktigt i Indien som jag hade chans att glida ner pa stranden i badbyxor, bada och festa.
8 pa morgonen den 30:e klev jag av bussen fran Padubidri. 15 timmar bussresa och typ tva timmar somn - av nagon anledning betyder att det finns en AC pa bussen att man vrider ner temperaturen till nivaer som mer liknar de ni har utomhus hemma just nu - och sen ger alla dubbla filtar. Ja ja. Fran bussen till jobbet, jobbade storre delen av dagen, sen fick jag tillatelse att ga hem och sova nagra timmar innan det var dags for nasta bussresa. Jag och Michal var givetvis ute i god tid, och som vanligt i Indien har man absolut inget for att vara ute i god tid. Bussen som skulle ta oss till Goa var av Torsk pa Tallinnklass och det fick mekas i en och en halv timme innan den var godkand att aka. Vi hade dock provianterat i form av vodka, virke och chips och hade en ratt kvall anda. Vi sprang pa en fransk hippie som hade bott i Goa i tio ar, som lovade hjalpa oss hitta en scooter att hyra och bussbiljett tillbaka. Bussbiljett verkade bli det stora problemet; alla vi fragade i Goa var slutsalda och det sag onekligen ganska morkt ut pa Kameruns avbytarbank. Jag maste erkanna att jag var sa trott, och prospektet att behova meka runt med bussar, gjorde att jag mer en an gang funderade pa att stalla in resan, men nar man val kommit sa langt sa duger det ju knappast som ursakt.
Pa nyarsaftonsmorgon, 12 timmar buss senare, var vi sa framme i Mapusa, som ar knutpunkten i Goa. Vi gick direkt till narmaste reseforsaljare - det gick tretton pa dussinet i Mapusa, alla inhysta i 7-8 kvadrat sma "fack", och dom av var tur nar vi direkt lyckas hitta en buss tillbaka! Pa en perfekt tid dessutom, sju pa kvallen. Glada i hagen akte vi med var nyfunna hippievan och hennes pojkvan for att starta dagen. Efter att vi varit hos dom ett par timmar, varav en timme bestod av en fullstandigt vanvettig diskussion om 1. gud finns 2. vad ar gud 3. huruvida nagot sant som rakenskapens dag verkligen finns och 4. kattungarna dom hade tagit hand om var guds skapelser och i sa fall vad de varit tidigare rorde vi pa oss mot Baga Beach, som ar den storsta stranden med mest folk. Goa bestar av ett antal strander - Anjuna, Baga, Calangute och Palolem (och nagra mindre till), dar de tre forsta sitter ihop och Palolem ligger ett par timmars scooterfard soderut. Pa Baga motte vi upp med nagra franska vanner till Michal, och jag fick antligen chans att bada i arabiska havet. Helt perfekt temperatur! Vi tog en liten promenad, och som vanligt nar man ar ute och reser inser man att varlden ar j*vligt liten. Givetvis sprang jag pa en van hemifran, Mattias Haraldsson som ar kompis med Tobbe Ernfors och som jag spelade badminton med under hosten. Varlden ar liten ja. Vi bytte nummer och funderade over vara alternativ - de skulle till Tito's, som ar den storsta klubben i hela Goa, medan vi var sugna pa nagot lite mindre. Dessutom verkade det vara ruskigt manga indier pa Tito's, och utan att forsoka kranka nagon, for det ar nagot vi svenskar tycks gora hela tiden, sa akte vi inte till Goa for att hanga med indierna...
I slutandan valde vi att ta scootern till Palolem Beach, for att mota upp nagra polska tjejer som Michal traffat i Pune. Dessutom gick det rykten om att solnedgangen pa Palolem ska vara en av varldens vackraste, och en san sak pa nyarsafton kan man ju inte missa. Sagt och gjort, upp pa scootern - det var faktiskt forsta gangen i mitt liv som jag korde en - korde vi ivag. Slutstrackan bestod av fullstandigt svindlande vackra slingrande bergsvagar, upp och ner om vartannat, och nar vi val landade i Palolem var vi trotta men forvantansfulla. Vi knallade ner pa stranden, satte oss och at en lang middag, och tittade pa solnedgangen. Den var...helt ok :) Efter diskussioner med vasterlanningar som varit dar langre om vad som var bra destionation for kvallen enades vi om Neptune's Point. Vi satt pa stranden, blandade oss drinkar och drack ol, och njot av tillvaron. Runt elva borjade vi rora oss mot klubben, och sprang pa ett engelskt par (det var GRYMT manga engelsman i Goa) som valde att folja med oss. Val inne pa stallet var musiken kanon och stamningen perfekt, som det ska vara pa nyar :) Vi sprang pa nagra svenska tjejer, alltid trevligt att fa sluddra pa ett sprak som man iallafall kan sluddra pa, och vid halv fyra kande vi oss redo. Ett dopp, sen ringde jag hem och onskade gott nytt ar till mamma, och sen var det dags att sova. Eftersom vi inte bokat nagot hotell, och bara hade varsin ryggsack med oss, blev ackommoderingen av det mer spartanska slaget - en timmes somn pa en halvblot handduk pa parkeringen dar vi parkerat scootern. Men det var det vart :)
Vi vaknade tidigt och valde att aka tillbaka till Baga direkt, bada lagom sega. I Baga hande inte mycket, sa vi satt dar ett tag och sen akte vi for att kolla pa Anjuna, som ser lite annorlunda ut och har klippformationer och grejer..Sant dar man tycker ar intressant nar man last grundkurs i geologi. Klockan sex var vi tillbaka i Mapusa, och bussresan tillbaka till Goa var inte mycket att skriva hem om - tva slagna hjaltar som sov hela vagen. Det positiva var att bussen var i Pune redan 05.30, sa vi valde att aka hem till mig och sova ett par timmar innan jobbet. Jag KOMMER att aka tillbaka till Goa, det ar ett som ar sakert, och jag hoppas inte behova vanta for lange med att fa chansen.